ROUWBEGELEIDING
TUSSEN OVERLIJDEN EN HET AFSCHEID

Soms vinden kinderen het fijn om met iemand te praten over het hun broer of zus. Er zijn mensen die er speciaal zijn om kinderen te helpen die het moeilijk hebben. Hier vind je meer info.

 
 
STICHTING ACHTER DE REGENBOOG

Bij Stichting Achter de Regenboog (www.achterderegenboog.nl) kun je informatie vinden en online een vraag stellen als je dat wilt.
 
 
JE HOOFD LEGEN 

Er zijn rouwbegeleiders die er speciaal zijn voor kinderen van wie een vader, moeder, broer of zus is doodgegaan. Zij praten met kinderen over hun gevoel en wat kan helpen. En praten doe je op veel verschillende manieren: door te tekenen, schilderen, gedichtjes te maken, muziek te maken, maar het kan ook door een spel te spelen en te bewegen. De rouwbegeleider kijkt wat bij jou past. Veel kinderen vinden het fijn om daar een tijdje naar toe te gaan, om af en toe ‘hun hoofd een beetje leeg te maken.’ Je verdriet wegnemen, dat kan niemand, maar het kan wel helpen als het af en toe even wat minder vol is in je hoofd.
 
 
DE ROUWBEGELEIDER MOET JOU LEREN KENNEN
 
  • Het kan zijn dat je vader en moeder graag willen dat je naar een rouwbegeleider gaat. Die meneer of mevrouw kan je ouders ook helpen om te weten hoe ze jou het beste kunnen helpen. Daarvoor moet de rouwbegeleider jou natuurlijk ook leren kennen.
 
1
Het komt ook voor dat kinderen hun verdriet een tijd lang zo ver wegstoppen, dat ze niet meer zichzelf zijn. Het kan zijn dat je je terugtrekt en niet meer met vriendjes of vriendinnetjes speelt. Of juist dat je heel vaak ruzie hebt, terwijl je dat eerst nooit had. En ook vertellen kinderen weleens dat ze elke dag hoofdpijn hebben, of buikpijn, terwijl de dokter geen ziekte kan ontdekken. Als je een tijdje niet zo lekker in je vel zit, kan een rouwbegeleider je helpen om je weer vaker vrolijk te voelen of minder boos.
2
Een rouwbegeleider kan ook met iedereen van jouw gezin tegelijk praten, zodat je leert hoe je samen het verdriet kunt delen. Want ook al hebben jullie allemaal dezelfde persoon verloren, toch voelt iedereen bij jou thuis zich weer anders. En soms lukt het niet om elkaar dan te troosten en samen verder te gaan.
 
'IK MIS JE'
DOOSJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu. in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu.

Meer lezen over het ‘Ik mis je’ project
  • © 2018 | Kinderthuiszorg.
    Alle rechten voor behouden