GELOOF/KERK
TUSSEN OVERLIJDEN EN HET AFSCHEID

Je broertje of zusje is dood. Zijn of haar lichaam is koud geworden. Het lijkt aan de ene kant wel op haar of hem en aan de andere kant niet meer. Wie hij of zij echt was, zie je niet meer. Niet in het lichaam en ook niet daar buiten. Alleen in jou en de anderen ‘leeft’ je zusje of broertje nog helemaal. Alles wat jullie meemaakten; dat vergeet je nooit meer. Als zijn of haar lichaam begraven is of gecremeerd,
blijft er dan nog iets? Waar blijven haar of zijn gedachten en wat hij of zij voelde? Dat wat
zij of hij ‘van binnen was’, de ziel, het eigenste plekje van binnen dat we allemaal hebben, is
dat ook weg? Heb jij soms ook vragen over
waar iemand blijft als hij of zij dood is gegaan?

 
 
PLEK VAN LICHT
 
  • Veel mensen geloven dat je ziel, wie wij echt van binnen zijn, nooit helemaal verdwijnt. Zoals de lucht die uit een ballon vliegt, toch nog ergens blijft. Dat je ziel naar een plek gaat van liefde en licht. Soms zeggen mensen dat je een ‘een sterretje’ wordt. Dat is dan een beeld van die plek van licht.
 
 
GELOVEN
 
  • Heel veel mensen geloven in God, Allah of een andere god. Zij geloven dat iemand die dood is, en zeker een kind, naar de hemel of naar het paradijs gaat. Daar zal God dan voor hem of haar zorgen. Daar is het fijn. Er is geen verdriet of pijn.
 
 
ELKAAR WEER ZIEN
 
  • Misschien zijn daar al andere familieleden of vrienden. Die gedachte is voor veel mensen mooi. Dat geeft dan het gevoel dat je daar, waar dat ook maar is, niet alleen bent. Dat je elkaar daar weer ziet.
 
1
Niemand weet precies hoe of waar dat is. Of het er wel is, weten we ook niet zeker. Maar het helpt zeker om te bedenken dat hij of zij niet helemaal weg is uit jouw leven. Dat hij of zij altijd in gedachten met je mee gaat.
2
Sommigen zeggen dat de kinderen die dood zijn beschermengeltjes worden. Zeker voor hun broertjes of zusjes. Dat is ook een gedachte, die je kan helpen.
3
Maar het overkomt ook (bijna) iedereen dat je soms ontzettend boos kunt worden, dat jouw broertje of zusje er niet meer is. Waarom nou hij, of zij? Weet je, dat kun je gewoon hardop zeggen. Tegen je ouders, of iemand met wie je fijn kunt praten. Het is zo logisch dat je dat denkt! Eigenlijk vindt iedereen dat wel.
4
Je bent vaak verdrietig, je bent misschien vaak boos, en tegelijk kun je soms ook denken dat hij of zij ergens is waar het helemaal mooi en goed is. De ene keer denk je dit, de andere keer dat. Dat hebben we ook allemaal. Het blijft moeilijk omdat wij allemaal niet precies weten hoe het is om dood te zijn.
5
Toch blijft een ding altijd bestaan: de liefde. Jullie blijven altijd verbonden: jij en je broer of zus. De liefde is het allersterkste in het leven en is sterker dan de dood. Misschien hopen we dat we elkaar ooit weer terug zien, maar dat is later. Nu ben je ook op een bepaalde manier ‘samen’. In jouw gedachten, in jouw gevoel. Hij of zij blijft horen bij wie jij bent. Altijd.
 
'IK MIS JE'
DOOSJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu. in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu.

Meer lezen over het ‘Ik mis je’ project
  • © 2018 | Kinderthuiszorg.
    Alle rechten voor behouden